Friday, March 10, 2006

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ Ν.3389/2005 ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ Ν.3389/2005 ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»

9 - 3 - 2006


Κυρίες και Κύριοι,

Ο Νέος θεσμός των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα είναι μια κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία με την θεσμοθέτησή της δια το Νόμου 3389/2005 δημιουργεί νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για περισσότερους πόρους, για ταχύτερη και αποτελεσματική εκτέλεση έργων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αναφέρονται σε μορφές συνεργασίας των δημόσιων αρχών με επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, για την εξασφάλιση της σχεδίασης, χρηματοδότησης, κατασκευής, ανακαίνισης, διαχείρισης, λειτουργίας ή συντήρησης δημοσίων υποδομών ή της σχεδίασης, εφαρμογής και παροχής δημοσίων υπηρεσιών.
Σκοπός του θεσμού των ΣΔΙΤ είναι η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση και λειτουργία δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών καθώς και η εξοικονόμηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Έχει αποδειχθεί, από την ως σήμερα παγκόσμια πρακτική, ότι η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προσφέρει μικροοικονομικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν την υλοποίηση ενός σχεδίου στην καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής, διατηρώντας παράλληλα τους στόχους του δημόσιου συμφέροντος.
Το φαινόμενο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προβάλλει ως σύγχρονη αναγκαιότητα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι Συμπράξεις αυτού του είδους αναπτύχθηκαν, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, σε πολλά πεδία του δημόσιου τομέα (Εκπαίδευση, Περιβάλλον, Υγεία-Πρόνοια, Οδικά Έργα, Υδροδοτικά Έργα, Πληροφορική κ.α.).
Η αύξηση των ΣΔΙΤ οφείλεται κυρίως στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα κράτη, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δίνει τη δυνατότητα, στον Κρατικό Μηχανισμό, να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα, χωρίς να αντλεί πόρους από τα εθνικά ταμεία.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Τα Κράτος μπορεί να προγραμματίσει τη διαχείριση των οικονομικών του πόρων, να εξοικονομήσει χρήματα προκειμένου να υλοποιήσει την κοινωνική του πολιτική και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών του, να ενισχύσει άλλες παραγωγικές επενδύσεις, να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, Το Κράτος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τεχνογνωσία, από την συνύπαρξη του με τον ιδιωτικό τομέα, να υιοθετήσει διεθνή και δοκιμασμένα μοντέλα διοίκησης και μεθόδους λειτουργίας.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home