Wednesday, March 08, 2006

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κας ΑΓΓΕΛΑΣ ΑΒΟΥΡΗ

ΤΡΙΠΟΛΗ - 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006


Τα θέματα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελούν θεμελιώδη αξία και πρωταρχικό στόχο της πολιτικής και των δράσεων της Κυβέρνησης.
Η ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική, αποτελεί εκτός από δικαίωμα και μοχλό για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή της Χώρας μας.
Η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας είναι το έναυσμα για έναν προβληματισμό σχετικά με την αξία της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής.
Η ισότητα δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα. Είναι θέμα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό.
Οι γυναίκες συνιστούν περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της χώρας (52%) και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικοοικονομικής ένταξης.
Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας με σημαντική διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση.
Σήμερα επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών αντιμετωπίζοντας με νέους θεσμούς τη βία καθώς και την προώθηση ίσων ευκαιριών ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης που αποτελεί την βάση για την ισοτιμία αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Για το λόγο αυτό ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τα θέματα ισότητας επικεντρώνεται στους παρακάτω άξονες δράσης :

• Καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
• Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας με θύματα τις γυναίκες
• Καταπολέμηση των στερεοτύπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας
• Ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Επιδίωξή μας είναι η πλήρης απασχόληση, μέσω πολιτικών που προωθούν τη γνώση, την καινοτομία και την κοινωνία της γνώσης, αλλά και η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, που θα αμβλύνει τις συνέπειες μιας προσωρινής ανεργίας.
Συνεπώς η λύση του προβλήματος βρίσκεται πρώτον, στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και δεύτερον, στον εφοδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες.
Αυτή την πολιτική που περικλείεται στο τρίπτυχο ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ υλοποιούμε και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε.
Αρα η βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση και η καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας επιτυγχάνεται μέσα από προγράμματα εξασφάλισης εργασίας σε άνεργες γυναίκες, ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Τέτοια προγράμματα είναι οι «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών» και η «Επιχορήγηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών γυναικών».
Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάθε έργο ξεχωριστά παρουσιάζοντας τους στόχους, το ποσοστό ωφελούμενων γυναικών και τα αποτελέσματα υλοποίησής τους.
Το έργο «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις υπέρ των Γυναικών» υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, εντάσσεται στο Μέτρο 5.3. του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Στα πλαίσια του Μέτρου αυτού υλοποιείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Σχέδιο Δράσης με τίτλο «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την ενίσχυση της Οικονομικής και Κοινωνικής Ενταξης των Γυναικών στην Πελοπόννησο», συνολικού προϋπολογισμού 431.200€ και από το οποίο θα ωφεληθούν 306 γυναίκες (262 άνεργες, ποσοστό 85% και 44 εργαζόμενες, ποσοστό 15%).
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η κα Ηλιάνα Αλιφέρη-Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση είναι η
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006,
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 2.493.000 €

ΣΤΟΧΟΣ:
Η ενθάρρυνση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης 277 άνεργων γυναικών ηλικίας 18-64 ετών από το εργατικό δυναμικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία της δικής τους μικρής επιχείρησης.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ:
➢ ΚΠΑ Ναυπλίου 30 θέσεις
➢ ΚΠΑ Τρίπολης 47 θέσεις
➢ ΚΠΑ Κορίνθου 40 θέσεις
➢ ΚΠΑ Σπάρτης 55 θέσεις
➢ ΚΠΑ Καλαμάτας 53 θέσεις
➢ Τοπική Υπηρεσία ΄Αργους 30 θέσεις
➢ Τοπική Υπηρεσία Κιάτου 12 θέσεις
➢ Τοπική Υπηρεσία Λουτρακίου 10 θέσεις

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 65%:
Άνεργες γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών εγγεγραμμένες άνεργες έως 6 μήνες στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Άνεργες γυναίκες ηλικίας 26-64 ετών εγγεγραμμένες άνεργες έως 12 μήνες στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 35%:
Άνεργες γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών εγγεγραμμένες άνεργες τουλάχιστον 6 μήνες στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Άνεργες γυναίκες ηλικίας 26-64 ετών εγγεγραμμένες άνεργες τουλάχιστον 12 μήνες στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.


ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ:
Μέχρι 5 μέλη εταιρειών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, Αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, συνεταιρισμών.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ:
Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης
Εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εκπαιδευτικές μονάδες, κυλικεία σχολείων, επιχειρήσεις τυχερών ή ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καφενεία, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών Α.Ε

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ:
Θα τηρηθεί προτεραιότητα στην κάλυψη σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της «αίτησης υπαγωγής – υπεύθυνης δήλωσης» από τις ενδιαφερόμενες γυναίκες και την αποδοχή τους από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:

Η διαδικασία υπαγωγής περιλαμβάνει δύο στάδια:

i) Προέγκριση / Αποδοχή από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ της «Αίτησης υπαγωγής στο Πρόγραμμα - από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ της «Αίτησης υπαγωγής στο Πρόγραμμα – υπεύθυνης δήλωσης» από τις ενδιαφερόμενες γυναίκες

ii) Υπαγωγή / Έκδοση εγκριτικής Απόφασης από την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ ύστερα από θετική εισήγηση του πρώτου επιτόπιου ελέγχου

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ

Η διαδικασία υπαγωγής των ενδιαφερόμενων γυναικών στο στάδιο της προέγκρισης απαιτεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Να διαθέτουν Δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.

2) Να έχει συμπληρωθεί το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης από τον εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ.
3) Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και υποχρεωτικά από τη δημοσίευση της 31216 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1993/30-12-2005)
4) Να έχουν ελληνική υπηκοότητα, ή άλλου κράτους της Ε.Ε ή να είναι ομογενείς με άδεια διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
5) Να έχουν υποβάλλει τυποποιημένη «αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα – υπεύθυνης δήλωσης» στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου λειτουργίας της Επιχείρησης
6) Να υπάρχουν κενές θέσεις ανά Υπηρεσία, στην αρμοδιότητα της οποίας θα λειτουργήσει η Επιχείρηση

ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:

Το ποσό της Επιχορήγησης καθορίζεται στις 9.000€ για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο Πρόγραμμα, από τα οποία 3.000€ καταβάλλονται με την έκδοση της εγκριτικής Απόφασης και τα υπόλοιπα 6.000€ σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 3.000 € η κάθε μια καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή της και αφού έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο διάστημα λειτουργίας της Επιχείρησης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:
Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης.

Στόχος των Προγραμμάτων αυτών είναι να υποστηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι άνεργες γυναίκες για :
• να βρουν δουλειά
• να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία
• να ανοίξουν επιχείρηση
• να ιδρύσουν συνεταιρισμό ή
• να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες
• να βελτιώσουν το επαγγελματικό τους προφίλ
• να διασφαλίσουν τη θέση εργασίας τους
• να ενημερωθούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα

0 Comments:

Post a Comment

<< Home